Mijn tips voor als je ziek bent, buikgriep of koorts hebt.
In mijn volgende blog ga ik jullie meenemen in mijn verhaal.
Hallo 2018, welkom ziektekiemen!
Hoe pak je draad weer op als je ziek bent geweest? Vandaag leg ik jullie uit wat ik doe als ik ziek ben en hoe ik daarna de draad weer oppak met sporten.
Zoals je ook wel merkt, is dat op het moment dat je ziek bent, buikgriep of koorts hebt, je lichaam flink overstuur raakt.
Wanner je buikgriep hebt, heb je veel buikpijn en is het toilet je nieuwe vriend en bij koorts verhoogt je lichaamstemperatuur en voel je jezelf onbehagen en misselijk. Koorts kan opgevat worden als een bescherming tegen ziekteverwekkers, maar ook als een manier van bacteriën om het afweersysteem te ontlopen.
Door een verhoogde lichaamstemperatuur versnelt het metabolisme en kan er een sneller herstel optreden van de aangetaste cellen of weefsels.
Verder zorgt koorts ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en daarmee ook de bloedsomloop versnelt, waardoor de cellen van het immuunsysteem sneller aangevoerd zullen worden en dit zorgt dan weer voor een sneller herstel.
Koorts kan dus een natuurlijk beschermingsmechanisme zijn. Heel hoge koorts kan echter schade veroorzaken of ons zeer onbehaaglijk doen voelen. Als de lichaamstemperatuur boven de 42 °C stijgt, leidt deze tot de dood door de afbraak van eiwitten (proteïnen).
Koorts kan opgewekt worden door bacteriën zelf. Dit doen ze door het aanmaken van bepaalde moleculen waar ons lichaam op reageert, ook wel pyrogenen genoemd. Dit zodat zij door de hoge temperatuur zich sneller kunnen vermenigvuldigen en zo het afweersysteem kunnen ontlopen. bron
Het is dus van belang dat je wanneer je ziek bent, je lekker rustig aan moet doen en je lichaam hiermee zo goed mogelijk helpt bij herstellen of onderhouden.
Wanneer ik ziek ben, doe ik het volgende:
Om te beginnen check ik eerst mijn planning voor die week. Ik ga na wat ik kan laten en wat er echt gedaan moet worden. Zie mijn vorige blog over focus waarin ik uitleg over wat belangrijk, urgent, belangrijk urgent, niet belangrijk niet urgent is.
Daarna is het tijd om mij te installeren, lekker op de bank met een deken of mijn bed inkruipen!
Afhankelijk van wat je hebt, kan het nuttig zijn om je huisarts te raadplegen met wat je kunt doen, bijvoorbeeld bij buikgriep. De kans op opdroging bestaat dan en niet iedereen weet dit.
BUIKGRIEP
In mijn geval heb ik rond de jaarwisseling een buikgriep opgelopen. Ik kan het me nog heel goed herinneren. Chantal mijn partner en dochter Maya hadden het al gehad en ik zei lachend: ‘Dit keer heb ik er geen last van hahahaha.’ Dit kwam mij duur te staan, had ik maar niks gezegd…………
Om er maar een paar te noemen, dit waren mijn symptomen:
- Diarree
- Verhoging
- Weinig eetlust
- Onrustige maag
- Borrelende darmen
- Buikpijn, buikkrampen
- Misselijkheid en braken
- Duizeligheid.
Wat heb ik gedaan om tijdens die periode zo snel mogelijk te herstellen?
Hieronder heb ik een aantal punten beschreven wat je het beste kunt doen of het beste kunt laten wanneer je buikgriep hebt, het meeste wat erin gaat vliegt er net zo hard weer uit: van boven en van onder. De volgende tips kunnen je helpen als je een buikgriep oploop om het jezelf wat aangenamer te maken.
- Haal ORS in huis, dit zorgt ervoor dat je elektrolyten (chemicaliën die voorkomen in het lichaam) op pijl blijven.
- Haal Loperamide in huis tegen overmatige diarree
- Drink voldoende, bouillon of een licht getrokken thee
- Eet licht verteerbaar voedsel
- Neem een abonnement op Netflix (aanrader)
- Drink geen zuivel
- Sla scherp eten over
- Drink geen zuur vruchtensap.
Over het algemeen ben je bij buikgriep na een paar dagen weer de oude, je zult de binnenkant van je toilet waarschijnlijk vaker gezien hebben dan je lief is, maar je bent er snel weer van af.
GRIEPVIRUS
Zelf ervaar ik koorts als een vervelende aangelegenheid. Afgelopen week was het weer eens zo ver. Ik had hem echt flink te pakken! Dit was een koorts die je doet geloven dat je er snel van af bent, maar ineens weer supersnel opkomt.
Koorts komt namelijk in verschillende maten en soorten. bron
Ik had de koorts dit keer flink te pakken. De koorts kwam zo hard op, voor ik het wist tikte de thermometer al 40˚C aan.
Om je een kleine indruk te geven; Ik bibberde terwijl mijn gaskachel flink aanstond. Ik voelde me natuurlijk wel even kloten, ik zit nu net in een wedstrijdvoorbereiding en dacht: ‘Shit, 2 keer ziek in 1 maand. Hoe gaat het met de rest van mijn voorbereiding naar het podium.’ Gelukkig kan ik goed relativeren en zijn het maar een paar daagjes geweest, van de hoop dagen die nog komen gaan. Mijn focus en motivatie zitten gelukkig wel goed.
Gelukkig word ik ook gecoacht door Steven, hij behoort tot één van de besten. Hij helpt mij naar mijn eerste podium. Dankbaarheid voor zijn tips en nuchtere kijk op dit soort situaties, dankjewel Steven!
Ik zal jullie nu in het kort vertellen waar ik last van had tijdens mijn griepvirus en wat ik heb gedaan om mijzelf hier doorheen te slepen.
Ik had last van de volgende vervelende symptomen:
- Koorts
- Misselijkheid
- Buikkrampen
- Trillen
- Klappertanden
- IJlen.
Dit raad ik aan bij koorts:
- Drink voldoende
- Eet voldoende proteïne
- Eet vezelrijk
- Gebruik vitamine C
- 3 maal daags 2 paracetamol
- Draag dunne kleding, voor het afdrijven van de hitte.
Aangezien koorts de oorzaak kan zijn van een hoop dingen is het altijd belangrijk om je huisarts te raadplegen, mocht het te lang duren.
SPORTEN
Nadat je ziek bent geweest, is het fijn dat je weer aan de slag kan. Echter heeft je lichaam veel gegeven om jou beter te maken, en zal je merken dat je nog wat lusteloos bent in het begin van het sporten en dat je nog niet al je kracht terug hebt gekregen.
Voor de sporters onder ons is het verstandig om goed op je eiwitinname te letten wanneer je ziek bent. Ik neem zelf 1.8gr proteïne per kg lichaamsgewicht om zo min mogelijk van mijn vetvrije massa te verliezen tijdens koorts.
Wat heb ik gedaan om weer op mijn oude niveau te komen en wat kun jij hiervan opsteken!
Ik coach ook mensen tijdens een crisisperiode.
Het volgende is van toepassing bij een crisis:
- Doe geen nieuwe dingen.
Waarom zou je geen nieuwe dingen moeten doen? Heel simpel; omdat je het al zwaar genoeg hebt met herstellen, dus houdt het lekker bij het bekende.
- Doe hetgeen waar je goed in bent.
Waarom het gene doen waar je goed in bent? Ook heel simpel; als je presteert in hetgeen waar je goed in bent, versterkt dat je motivatie. Je motivatie ligt vaak wat lager nadat je ziek bent geweest.
- Deload voor 1 week.
Wat is een deload-week en wat heb je eraan? Een deload pas je toe om je spieren te laten herstellen als je voor lange tijd op hoge volume hebt getraind. Je deload dan je intensiteit. In Jip en Janneke taal betekent het dat je op 50 procent van je belastbaarheid gaat trainen. Maar wat heb ik eraan als hobby sporter? Nadat je ziek bent geweest, is het een mooie tool om je lichaam weer te laten wennen aan het tillen van zware gewichten.
- Oude ritme oppakken.
Je oude ritme oppakken spreekt voor zich, zorg ervoor dat je lichaam weer went aan het oude ritme.
- Slaap voldoende.
Slaap voldoende sluit goed aan op punt 4. Als je ziek bent, dan zijn de nachten vaak onrustig en wisselvallig. Zorg er dus voor dat je snel weer op je oude ritme zit met voldoende slaap voor je eigen herstel.
Dit was het weer voor vandaag. Voor mijzelf hoop ik dat ik voor 2018 klaar ben met ziek zijn. Ik gun jullie allemaal een gezond 2018 en hoop ik dat jullie, mocht het nodig zijn, wat aan mijn tips hebben.
Mocht jij nog tips hebben die je toepast als jij ziek bent, laat dan even een reactie achter hieronder.
Mocht je kampen met een wisselvallig herstel, en wil jij gecoacht worden naar een gezondere versie van jouzelf, meld je dan hier aan voor mijn online coaching traject.
Met sportieve groet,
Thiago